XIV. Biztosításszakmai Konferencia és Kiállítás

 

 

Az ügyfelekért. Együtt. Működés

 

Ez történt a XIV. Biztosításszakmai Konferencián

 

Résztvevők:

AEGON, ALLIANZ, Bázisnet, CIG PANNÓNIA, COLONNADE, CP Contact, Duna Elektronika Kft., ERGO, EUB, Értsünk szót, GENERALI, GROUPAMA, KárWeb, K&H Biztosító, KÖBE, MAPFRE, MEDIHELP, METLIFE, MONDIAL ASSISTANCE, Posta Biztosító, RABBIT, SIGNAL, UNION, UNIQA, WÁBERER

Médiapartner:  PORTFOLIO.hu

2017. október 2-3 között, hagyományos helyszínen, a siófoki Hotel Azúrban rendeztük meg a XIV. Biztosításszakmai Konferenciát és Kiállítást, amely az idei évben is legaktuálisabb biztosításpiaci kérdéskörök megvitatását tűzte ki fő céljaként. Eközben lehetőséget teremtett a visszatekintésre is annak apropóján, hogy éppen negyedszázada alakult meg a rendezvény házigazda szövetsége, a FBAMSZ. A rendezvény idén is közel nyolcszáz résztvevőt vonzott.

Az idei konferencia első napjának programja plenáris programokból állt: délelőtt előadásokon, míg délután kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A felvezető előadását a házigazda FBAMSZ elnöke, Sebestyén László tartotta, aki beszédében egyrészt összefoglalta a szövetségben zajló főbb eseményeket, bemutatva az új kezdeményezéseket, másrészt felvázolta a kétnapos rendezvény programját is.

Ezután lépett a pulpitusra Pandurics Anett, a MABISZ elnöke, aki a biztosítási szektor aktuális fejleményeiről beszélt, részletesen kitérve arra is, hogy a technológiai változások milyen kihívások elé állítják ezt a területet. Beszédében bemutatta a MABISZ által a közelmúltban kezdeményezett lakossági edukációs kampányokat is.

Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója részletes statisztikákkal kísért előadásában egyaránt kitért a biztosítási piac fejleményeire, az aktuális szabályozói kihívásokra (IDD, PRIIPs), majd bemutatta a közvetítőket érintő statisztikákat és a területet érintő felügyeleti törekvéseket.

Szintén a délelőtti szakasz programjába tartozott Panagiotis Leledakis előadása. Az International Financial Architects Academy elnök-vezérigazgatója a kockázatkezelés „best practice” elemeiről beszélt, különös hangsúllyal az oktatásra és a képzésre.

Az ebédszünetet követően két kerekasztal-beszélgetés következett, mindkettő az aktuális szabályozási változások, az IDD közelgő implementációja kapcsán jelentkező kihívásokat járta körül. Az első kerekasztal a disztribúció, közvetítés és értékesítés szemszögéből vizsgálta a várható fejleményeket. A Bartók János, az Ergo Biztosító igazgatósági tagja moderálásával tartott panelbeszélgetés résztvevője volt Pandurics Anett, a Mabisz elnöke, Nagy Koppány, az MNB igazgatója, Sebestyén László a FBAMSZ elnöke és Papp Ádám, OVB Magyarország ügyvezetője.

Az ezt követő beszélgetés témaköre az oktatás, képzés, szakmai követelmények oldaláról közelítette meg a piac szereplőire váró kihívásokat. A kerekasztal tagjai Halasi Melinda, a MABISZ képzési tagozatának vezetője, Dr. Szikora Péter, az MNB csoportvezetője, Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ szekcióelnöke, valamint Póth Viktor, az OVB üzletfejlesztési igazgatója voltak. A beszélgetést Siklósi Máté, a CP Contact ügyvezetője moderálta.

A délutáni program folytatásaként Egey Attila, a Duna Elektronika informatikai biztonsági menedzsere tartott előadást a hatékony GDPR iránymutatásokról és megoldásokról, majd elérkezett a Biztosításszakmai Nagydíj idei átadójának ideje is.

Az előző évek forgatókönyvétől eltérően az idei díjátadót egy visszatekintő beszélgetés előzte meg. A FBAMSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából ugyanis a szervezők meghívták a szövetség elnöki tisztségét betöltő szakembereket, akik közül tudott jelen lenni Dr. Hargitai László, Klinger József, Erdei István, valamint Papp Lajos is. A beszélgetést Nagy László Nándor, a Világgazdaság szakújságírója moderálta.

Közvetlenül a napot záró gálavacsorát megelőzően, még a konferenciateremben került sor a szakmai berkekben nagy elismerésnek számító Biztosítási Nagydíj átadására. Ez a díj azokat a biztosítókat illeti, amelyek a független alkuszok szavazatai alapján a legjobb teljesítményt nyújtották a biztosítói szolgáltatások terén. Az idei, immár sorrendben a tizenharmadik szavazás immár öt kategóriában zajlott, a szakma ítélete alapján az alábbi biztosítók bizonyultak a legjobbnak:

 

nagydij.png

 

 

Az egyes kategóriákban nyújtott teljesítménye alapján a Biztosítási Nívódíj tulajdonosa 2017-ben a Generali lett.

A második napon zajlottak a hagyományos workshopok betűrend szerinti sorrendben a következő társaságok előadásaival:

 • AEGON: Innovatív megoldások az ügyfelekért
  Előadó: Szombat Tamás, vezérigazgató-helyettes
 • Allianz:Egymás cipőjébe bújni (konfliktuskezelés az empátia segítségével)
  Előadó: Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus
 • Colonnade: Collonade aktualitások
  Előadó: Kovács Gábor fióktelep vezető
 • Generali: Középpontban az Ügyfél
  Előadók: Zagyi Attila, Habóczky Gabriella, Szikszai József
 • Groupama: Változások – Kitartás – Siker
  Beszélgetés Till Atillával
 • K&H: „Nyitni KéK!” Nemcsak a 20 éveseké a világ…25 éves a K&H Biztosító!
  Előadó: Szakállossy György
 • MediHelp: Együtt működik!
  Előadók: Egyed Györgyi Dorado XXI.; Farnadi Judit Nefár-Mediátor; Kovács András üzletfejlesztési igazgató MediHelp
 • UNION: Stíluserő, avagy a stílus hihetetlen ereje az üzleti életben
  Előadó: Kovács Orsolya

A kétnapos konferencia programját a Magyar Jogászegylet Biztosítási Jogi Szakosztálya AIDA Biztosításközvetítői Munkacsoportjának elóadásblokkja zárta, melynek keretében három előadás hangzott el. Elsőként Gyenes Kovács Zoltán ügyvéd beszélt a kgfb-ajánlat közvetítők általi továbbításának gyakorlati problémáiról egy kúriai ítélet és a Gfbt. módosítás tükrében. Ezt követően Kovács Zsolt ügyvéd mutatta be a különböző típusú biztosításközvetítők együttműködésének jogi korlátait az MNB értelmezési gyakorlatában. Végezetül Molnár István, a Berke & Molnár ügyvédi iroda partnere tartott előadást az alkuszügylet díjazásáról, a jogi szabályozás mostohagyermekéről.

A következő Biztosításszakmai Konferencia és Kiállítást 2018 őszén is változatlan helyszínen, a siófoki Hotel Azúrban rendezzük meg. A rendezvény programjáról 2018 májusától tájékozódhatnak az érdeklődők.

Program 2017

2017 október 1. Vasárnap

 • 20.00 – 24.00 Esti buli az UNION Biztosító támogatásával a Bowling bárban

                    20.30 JOKER show Danny Blue-val

2017. október 2. Hétfő (plenáris nap)

 • 9.30 – 9.45  FBAMSZ Főtitkári megnyitó
 • 9.45 – 10.15  a Nemzetgazdasági Miniszter köszöntője
 • 10.15 – 11.00 Sebestyén László, FBAMSZ elnök beszámolója az elmúlt 7 hónapról
 • Kávészünet
 • 11.30 – 12.00  Pandurics Anett, MABISZ elnök
 • 12.00 – 12.30  Kandrács Csaba, MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgató
 • 12.30 – 13.00  Panagiotis Leledakis, IFA (Internatiopnal Financial Architects) Academy elnök-vezérigazgató

           Oktatás, képzés, „best practice” a kockázatkezelésben. https://ifaacademy.eu/

 • 13.00 – 15.00  EBÉD
 • Kerekasztal-beszélgetések:
 • 15.00 – 16.00  Disztribúció, közvetítés, értékesítés – moderátor Bartók János igazgatósági tag, ERGO Életbiztosító

  Résztvevők: Pandurics Anett MABISZ elnök; Nagy Koppány igazgató, Biztosítás-, Pénztár-és Közvetítők Felügyeleti Igazgatósága; Sebestyén László FBAMSZ elnök; Jankó Tamás ügyvezető igazgató, GP Consulting

 • 16.00 – 17.00  Oktatás, képzés, szakmai követelmények – moderátor Siklósi Máté ügyvezető igazgató, CP Contact

Résztvevők: Halasi Melinda MABISZ-tagozatvezető; Dr. Szikora Péter felügyeleti csoportvezető, Biztosítás-, Pénztár-és Közvetítők Felügyeleti Igazgatósága; Cselovszki Zsolt FBAMSZ szekció  elnök; Póth Viktor üzletfejlesztési igazgató, OVB

 • Kávészünet
 • 17.30 - 18.30 Hatékony GDPR iránymutatások és megoldások Előadó: Egey Attila Informatikai Biztonsági Manager, DUNA Elektronika
 • 18.30 -19.30  25 éves a FBAMSZ – Biztosításszakmai Nagydíj 2017
  Díjátadó és nosztalgiázó – vendégek a FBAMSZ elnökei Klinger József, Erdei István, Papp Lajos, Sebestyén László – moderátor Nagy László Nándor
 • 20.00-tól GÁLAvacsora
 • 22.00-tól MONDIAL Assistance buli

2017 október 3. Kedd

 

TOSCANA I.

TOSCANA II.

CATALONIA

10.00 - 10.45

GENERALI

ALLIANZ

 

11.00 - 11.45

UNION

MEDIHELP

GROUPAMA

12.00- 12.45

AEGON

COLONNADE

K & H

12.45 -

EBÉD

EBÉD

EBÉD

 

-14.00

EBÉD

EBÉD

EBÉD

14.00 - 14.50

https://ifaacademy.eu/

Magyar Jogász Egylet Biztosítási Jogi Szakosztálya AIDA

ÉRTSÜNK SZÓT

EQ intelligencia

15.00 - 16.00

FBAMSZ OKTATÁSI

workshop

Magyar Nemzeti Szekció Biztosításközvetítői Munkacsoport

  

ALLIANZ: Egymás cipőjébe bújni (konfliktuskezelés az empátia segítségével) Előadó: Almási Kitti

AEGON: Innovatív megoldások az ügyfelekért. Szombat Tamás, vezérigazgató-helyettes

COLONNADE: Colonnade aktualitások Előadó: Kovács Gábor fióktelep vezető
GENERALI: Középpontban az Ügyfél Előadók: Zagyi Attila, Habóczky Gabriella, Szikszai József

GROUPAMA: Változások – Kitartás – Siker. Beszélgetés Till Attilával
K&H: „Nyitni KéK!” Nemcsak a 20 éveseké a világ…25 éves a K&H Biztosító! Előadó: Szakállossy György

MediHelp: Együtt működik! Előadók: Egyed Györgyi Dorado XXI.; Farnadi Judit Nefár-Mediátor; Kovács András üzletfejlesztési igazgató MediHelp

UNION: Kovács Orsolya: Stíluserő, avagy a stílus hihetetlen ereje az üzleti életben.

 

 

14.00 – 16.00 Magyar Jogász Egylet Biztosítási Jogi Szakosztálya AIDA Magyar Nemzeti Szekció Biztosításközvetítői Munkacsoport

A biztosításközvetítői jog aktuális fejleményei – jogalkotás és bírósági gyakorlat                                                                                                                                                

 • Gyenes-Kovács Zoltán: A KGfB ajánlat közvetítők általi továbbításának gyakorlati problémái egy kúriai ítélet és a Gfbt. módosítás tükrében
 • Kovács Zsolt: Különböző típusú biztosításközvetítők együttműködésének jogi korlátai az MNB értelmezési gyakorlatában
 • Molnár István: Az alkuszügylet díjazása, avagy a jogi szabályozás mostohagyermeke – jogelmélet, bírósági gyakorlat és Bit. módosítás

 

 • Esemény időpontja: vasárnap, 01 október 2017
 • Esemény státusz: Nyitott

Elérhetőségeink

 • 1096 Budapest, Vendel utca 11.
 • (+36 1) 886-3621
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Süti házirend. Elfogadom a sütik hasznátát ITT