Vigyázzunk a kötelező mellé kínált olcsó biztosításokkal!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) idén a tavalyinál mérsékeltebb kampányt jelez előre, és arra számít, hogy az egyre több biztosító támogatását élvező, a károsultak valódi védelmét megteremtő direkt kárrendezés kérdésköre a következő időszakban ismét napirendre kerül majd.

Közzététel dátuma:

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) idén a tavalyinál mérsékeltebb kampányt jelez előre, és arra számít, hogy az egyre több biztosító támogatását élvező, a károsultak valódi védelmét megteremtő direkt kárrendezés kérdésköre a következő időszakban ismét napirendre kerül majd.

Kedvezményes biztosítások: olvassuk el a szabályzatot is!

•Hiányos fedezeti kör: A kötelezőhöz kínált kedvezményes biztosítások fedezeti köréből egyes esetekben eleve hiányoznak bizonyos kockázatok. A casco-típusú termékek közül van, amelyik eleve csak karambol vagy csak lopás esetén fizet. A lakásbiztosítások egy része nem fizet az elemi károk közül földrengés és árvíz esetén, esetleg hiányzik a felelősségbiztosítás, a csőtörésre vagy betöréses lopásra, rablásra vonatkozó fedezet.

•Alacsony térítési limitek: Más esetben a fenti fedezeteket ugyan tartalmazza a biztosítás, de csak a szabályzatból derül ki, hogy a térítési limiteket életszerűtlenül alacsony szinten határozták meg. Casco-termékek esetében a teljes kárkifizetési összegnek szabhatnak felső plafont, de lakásbiztosítások esetében is gyakoriak az alábbi, nagyon alacsonynak számító limitek:

oFelelősségbiztosítás: 2 millió Ft (legalább 10 millió Ft lenne az elfogadható)

oCsőtörés: 200 ezer Ft/kár/év (a helyreállítás valódi költsége ennek akár sokszorosa is lehet)

oZárcsere: 5 ezer Ft (a megfelelő minőségű zárak 10-15 ezer Ft-tól érhetőek el)

•Irreális kizárások: Szintén a szabályzat tanulmányozása során bukkanhatunk rá olyan feltételekre, amelyeket az ügyfelek többsége nem tud teljesíteni, így a biztosítás sem térít majd. Két lakásbiztosítási példa:

oAz üvegkár-biztosítás nem terjed ki biztonsági üvegre (ezzel a biztosító gyakorlatilag kibújik minden tíz éven belül épült lakás újraüvegezésének költségtérítése alól)

oVillámcsapás okozta kárt nem térít a biztosítás, ha az ügyfél két napnál hosszú időre hagyja el lakását anélkül, hogy áramtalanítana (ezzel gyakorlatilag minden hosszú hétvégés nyaralás esetén le kellene olvasztani a mélyhűtőt is)

 

„Ezek a biztosítások nem eleve rosszak: azoknak, akik korábban nem rendelkeztek casco vagy lakásbiztosítással, a csökkentett díjú és szolgáltatású biztosítások is növelik a védettségüket az alapvető kockázatokkal szemben. Legyünk azonban előre tisztában azzal, hogy ilyen biztosítás megkötésével nem szerzünk teljes körű védelmet – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Akinek viszont már jelenleg is van casco vagy lakásbiztosítása, sohase csak az árat, hanem a kínált biztosítás ár/érték arányát, a várható szolgáltatást is vizsgálja meg. A döntés meghozatalában minden esetben célszerű független szakértő, alkusz segítségét kérni.”

 

A kampány várható eredménye

A piacon tapasztalható 10 százalék körüli díjcsökkenés csak töredéke a tavalyi mértéknek, miközben az autósok többsége 1500 forintnál kevesebbet tudna megtakarítani, és megjelent az autósoknak egy olyan köre is, akik váltani is csak drágább feltételek mellett tudnak az idén. Ezért továbbra is érvényes a FBAMSZ becslése: a biztosítót váltók száma az idén várhatóan ötszázezer alatt marad. Lesznek, akik az új ügyfeleknek nyújtott kedvezmény miatt a saját biztosítójuknál felmondják, és azonnal újrakötik a szerződésüket, ők további 200-250 ezerrel emelhetik az új szerződést kötők számát.

 

Mikor érdemes dönteni a váltásról?

A korábbi szerződést december 1-jéig lehet felmondani, a következő hetekben tehát lesz idő a megfontolt döntésre. A végső döntés előtt célszerű megvárni a jelenlegi biztosító díjértesítőjét – ennek néhány napon belül mindenkihez meg kell érkeznie –, ehhez tudjuk viszonyítani a kalkulált díjakat is. Időközben a felügyelet is elrendelheti egyes tarifák érvénytelenítését, ami több autóst újbóli ügyintézésre kényszeríthet. Az utolsó napra sem érdemes azonban hagyni a döntést, mert ha a felmondás a megadott határidőig nem érkezik meg a biztosítóhoz, az aktuális szerződés automatikusan egy évvel meghosszabbodik.

 

Ismét napirenden a direkt kárrendezés

A direkt kárrendezés lényege, hogy a balesetben résztvevő vétlen félnek nem kell megkeresnie a károkozó biztosítóját, a kárt a saját biztosítójával rendezheti – ez utóbbi maga egyezik majd meg a másik fél biztosítójával. Miközben a szomszédos Romániában jövőre kötelezővé teszik, a jövőben itthon is újabb biztosító kínál ügyfeleinek direkt kárrendezést, így már a kötelezőpiac 56 százalékát lefedő biztosítói kör támogatja ezt az ügyfélbarát eljárást.

 

„A direkt kárrendezés kötelező bevezetése végre megvalósítaná a károsultak védelmét. Miközben minőségi javulást eredményezne a biztosítói szolgáltatásban, hozzájárulna a gazdaság fehérítéséhez is – magyarázza a FBAMSZ elnöke. – Ezért szövetségünk továbbra is fontos célkitűzésének tartja, hogy ez a szolgáltatás – akár fokozatosan, elsőként csak a töréskárokra alkalmazva – a hazai piacon is általánossá váljon.”

 

Díjhirdetési liberalizáció – jövőre is ugyanúgy lesz kötelező-kampány

A jövő évtől a biztosítók már nem egy teljes évre fognak díjat hirdetni, hanem tetszőleges időpontban változtathatnak tarifáikon. Fontos feltétel azonban, hogy ezt legalább hatvan nappal előre kell megtenniük. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás lecserélése azonban minden autósnak változatlanul csak évente egy alkalommal, a biztosítás évfordulójakor lesz lehetséges.

 

„Mivel az autósok több mint kétharmadának jövőre is január elsején lesz a kötelező biztosítási évfordulója, az őket célzó kampány ugyanúgy fennmarad majd – magyarázza Papp Lajos. – Az éles verseny miatt a biztosítók ugyanúgy az utolsó pillanatban fogják meghirdetni az év végi díjaikat, amit – a hatvan napos előírás miatt – legkésőbb november másodikáig tudnak majd megtenni.”