Alig egy hét maradt a köteleződíj befizetésére!

A január 1-jével kgfb-t váltóknak március 1-jéig kell rendezniük az első díjrészletet Azoknak a gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányidőszakban január elsejével új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötöttek, legkésőbb március 1-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Közzététel dátuma:

A január 1-jével kgfb-t váltóknak március 1-jéig kell rendezniük az első díjrészletet

Azoknak a gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányidőszakban január elsejével új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötöttek, legkésőbb március 1-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

A szövetség becslése szerint ez a határidő mintegy 130 ezer gépjármű, köztük több mint 80 ezer személygépkocsi üzembentartóját érinti.A szövetség becslése szerint ez a határidő mintegy 130 ezer gépjármű, köztük több mint 80 ezer személygépkocsi üzembentartóját érinti.

„A díjfizetés elmulasztása két súlyos következménnyel is jár – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke. – Egyrészt a késedelmes ügyfelek szerződéseit a biztosítóknak kötelező törölniük, így a mulasztó ügyfelek automatikusan biztosítási védelem nélkül maradnak. Másrészt a szerződés újrakötésekor nemcsak a türelmi időszakra vonatkozó biztosítási díjat kell megfizetni, hanem a megszűnés és újrakötés közti időszakra vonatkozó, kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is.”

A fedezetlenségi díj mértéke idén személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 560-1210 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 4260 forintot is. A biztosítást ugyanazon biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett – választási lehetőség nélkül – a teljes évre vonatkozó köteleződíjat is egyszerre kell befizetni.

Ennél is sokkal súlyosabb következmény azonban, hogy ha az autós a fedezetlenség időszakában okoz kárt, nem számíthat a biztosító térítésére. Ilyen helyzetben egy személyi sérülés esetén akár több tízmillió forint is lehet az a kártérítés, amit a vétkes fél – anyagi helyzetétől függően – akár egész élete során kénytelen törleszteni.

A hét utolsó napjaiban a csekket és a bankkártyát is célszerű elfelejteniFontos tudni, hogy a március elsejei határidőre az adott díjnak már meg kell jelennie a biztosító számláján, ezért az utolsó napokban arra is oda kell figyelni, hogy milyen módon történik a befizetés.

Az azonnali átutalás bevezetése óta a banki átutalás az utolsó nap során is megfelelő opció lehet, ahogyan a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldás még március elsején. Ez utóbbi kapcsán azonban három dologra is figyelemmel kell lenni: az adott ügyfélszolgálati iroda nyitvatartási időszakára, a járványhelyzet miatt bevezetett esetleges korlátozásokra, illetve arra a tényre, hogy a korszerű fizetési módok elterjedésével párhuzamosan folyamatosan csökken azon biztosítói ügyfélszolgálatok száma, ahol pénztár is működik.

Nem csupán a csekkes, hanem az interneten kezdeményezett bankkártyás fizetésnek is több nap az átfutási ideje, emiatt ezeket az eszközöket február 25-ét követően már semmiképpen nem célszerű igénybe venni, ha az ügyfél biztosra szeretne menni.

Nem mentesít, ha nem érkezik csekk vagy számla!A díjat késedelmesen fizető ügyfelek nem hivatkozhatnak arra, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést: a szabályozás értelmében ennek számon tartása egyértelműen a gépjármű-üzembentartók felelőssége.

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 80 teljes jogú, illetve pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.

A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Varga Péter
Target Communications
Tel.: +3630 328 7186
e-mail: varga@targetcom.hu