Megszaporodó gyermekbalesetek a szünidőben: mire elég az alapbiztosítás?

A körültekintő szülőknek érdemes tehát kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk. Az ő döntésükben segíthet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) alábbi áttekintése a piacon elérhető, kifejezetten a gyermekeket célzó balesetbiztosításokról.

Közzététel dátuma:

A körültekintő szülőknek érdemes tehát kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk. Az ő döntésükben segíthet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) alábbi áttekintése a piacon elérhető, kifejezetten a gyermekeket célzó balesetbiztosításokról.

Az óvodák és iskolák falain kívül, táborokban, vízparton megnő a gyermekeket körülvevő balesetforrások száma. Ebben az időszakban jóval több gyermek ül kerékpárra vagy pattan görkorcsolyára, gördeszkára vagy rollerre. Sok szülő nem tudja megoldani gyermeke folyamatos felügyeletét, ez is az oka annak, hogy az évente közel másfélezer sérüléses közlekedési balesetet szenvedő tizennégy év alatti gyermekkel a nyári szünetben történik meg a baj.

A balesetek többsége előrelátással, megfelelő intézkedésekkel megelőzhető. Ennek ellenére a körültekintő szülőknek a szünidő kapcsán célszerű azt is átgondolniuk, hogy egy mégis bekövetkező balesetnek legalább az anyagi vonzatait hogyan kompenzálhatja egy vagy több biztosítás.

Mire elég az ingyenes állami gondoskodás?
Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosításnak nevezett konstrukció alanyi jogon jár mind a több mint másfélmillió, felnőttkorba nem lépett tanuló számára. Díjmentessége mellett előnye, hogy a biztosító nemcsak akkor fizet, ha a gyermekkel az óvodában vagy az iskolában történik baleset, hanem egész évben, bel- és külföldön szerzett sérülésekre egyaránt térít. Általános tapasztalat ugyanakkor, hogy erről a biztosításról a szülők viszonylag kevés hányada tud, ami a kárkifizetések alacsony összegében (összesen évente alig több mint 80 millió forint) is tetten érhető.

Lehet persze, hogy az alacsony összeg sem ösztönzi utánajárásra a szülőket: a biztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásokat megvizsgálva hamar kiderül, hogy valóban csak egy alapbiztosításról van szó. Csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén – a károsodás mértékétől függően – 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás. Emiatt semmiképpen nem szabad úgy kezelni ezt a védelmet, ami például egy külföldi utazás esetén kiválthatná az utasbiztosítást.

A balesetek járulékos költségei csak kiegészítő biztosításokkal fedezhetők
Ha egy szülő úgy érzi, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is előforduló kisebb-nagyobb balesetekre, illetve a gyógyulás esetenkénti magasabb költségeire is biztosítást szeretne kötni, a piacon számos, az ingyenes alapbiztosítást kiegészítő lehetőség közül válogathat. Célszerű a választás előtt áttekinteni a meglévő biztosításokat is, mivel ilyen jellegű fedezetet több élet-, illetve lakásbiztosítás is kínál kiegészítő szolgáltatásként.

A gyerekeknek szóló kiegészítő balesetbiztosítások egy része egyénileg köthető, másik részük olyan csoportos tanuló-balesetbiztosítás, amelyet az oktatási intézmény köt a biztosítóval (ilyenkor általában a szülő téríti az iskolának a gyermekére eső díjat, de akad példa az iskola általi finanszírozásra is). Utóbbira jelentenek példát azok a kifejezetten táborozásokhoz kapcsolódó biztosítási csomagok is, melyeknek díja a tábor jellegétől és a táborozás időtartamától függően változik.

A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege – a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében – ötszáztól egészen több tízezer forintig terjedhet.

A kínálatban olyan szolgáltatásokat is fellelhetünk, amelyek kifejezetten a gyermekekre jellemző balesetekre igyekszik hangsúlyozottan védelmet nyújtani (ilyenek a kullancscsípés következményei, mérgezések, égési sérülések, illetve fizikai megtámadás, maradó fogak törése, stb). A kórházi ápoláshoz kapcsolódó költségek közül egyes módozatok a kísérő kórházban tartózkodásával járó költségekre is térítést biztosítanak. Általános az assistance szolgáltatás, és van olyan biztosító, amelyik telefonos gyermekorvosi vagy pszichológusi tanácsadást is működtet, sőt, immár olyan konstrukció is létezik, amely huzamosabb ápolás esetén a gyermek mellé fogadott magántanár díját is megtéríti.

Fontos tudni, hogy az alapbiztosításhoz hasonlóan a kiegészítő biztosítások is a teljes évre, tehát nem csupán a tanítási időszakra, hanem a szünidőre is kiterjednek, illetve nem csupán az iskolában, hanem a másutt bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.

Nem csak a választásban, az ügyintézésben is segít az alkusz

A gyermekbiztosítások megkötésében is számíthatunk a független biztosítási alkuszok segítségére. „Az adott helyzetben pótolhatatlan előnyt jelenthet, hogy nem csupán az ajánlatok összegyűjtését és összehasonlítását végzik el az alkuszok, hanem baj esetén az ügyintézés során is eljárnak az ügyfél helyett – mondta Turcziné Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára. – Ez egyértelműen megnyugtató hátteret és nagy segítséget jelenthet egy olyan helyzetben, amikor az egész család kisebb vagy nagyobb traumát kénytelen átélni a bekövetkező baleset miatt.”

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)
A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 93 taggal és 2 pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.

A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.