Több mint 20 százalékkal bővülhet idén a támogatott agrárbiztosítások díjállománya

Hétfőig jelezhető az igény az idei díjtámogatásra Harmadával, 4 milliárd forintra bővül idén a támogatási keret, miközben újból pályázhatnak a nagyüzemi, illetve állami és önkormányzati tulajdonú gazdálkodók is. Negatív irányú változás ugyanakkor. hogy várhatóan ismét a következő évre csúszik át a támogatások kifizetése – ezek a legfontosabb változások az agrárbiztosítási díjtámogatások immár ötödik éve működő rendszerében. E rendszerrel kapcsolatos idei főbb tudnivalókat és buktatókat veszi sorra alábbi összefoglalóban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége (FBAMSZ).

Közzététel dátuma:

Hétfőig jelezhető az igény az idei díjtámogatásra

Harmadával, 4 milliárd forintra bővül idén a támogatási keret, miközben újból pályázhatnak a nagyüzemi, illetve állami és önkormányzati tulajdonú gazdálkodók is. Negatív irányú változás ugyanakkor. hogy várhatóan ismét a következő évre csúszik át a támogatások kifizetése – ezek a legfontosabb változások az agrárbiztosítási díjtámogatások immár ötödik éve működő rendszerében. E rendszerrel kapcsolatos idei főbb tudnivalókat és buktatókat veszi sorra alábbi összefoglalóban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége (FBAMSZ).

Az idei díjtámogatásban mindazok a gazdálkodók részesülhetnek, akik

  • május 23-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánja venni (ez a nyilatkozat utólag már nem pótolható)
  • május 31-ig (de legkésőbb az ajánlat aláírását követő 5 napon belül) az érintett biztosítási szerződéseket elküldik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé.

Évről évre dinamikusan növekszik a támogatott mezőgazdasági biztosítások állománya: míg az induló évben, 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíj, idénre ez az érték várhatóan eléri a 7 milliárd forintot.

Névtelen

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként. Amennyiben a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a támogatási keretet, a felosztást biztosítási típusonként eltérő mértékben végzik el. Az „A” típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében az előző évek gyakorlata szerint várhatóan változatlanul kifizetik a díj 65 százalékát. A „B” típusba tartozó jégeső- fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében 40-65, míg a többi („C” típusú) támogatott biztosítások esetében 30-65 százalék közötti mértékű lehet a visszatérítés.

„Tekintettel arra, hogy az idei évben a támogatási keret 33 százalékos bővülése meghaladja a megkötött biztosítások díjállományának növekedését, az idén jobban megéri majd a B, illetve C típusú biztosításokban gondolkodni, melyek esetében tavaly a befizetett díjak 52, illetve 30 százalékát kapták vissza a szerződők.” – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – Ráadásul továbbra is érvényes az a szabály, hogy az egységes kárenyhítési alapból csak azok juthatnak a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegéhez, akik a művelésükben lévő termőterület termelési értékének legalább 50 százalékára üzleti biztosítást kötnek.”

2016-ban – egy év hazai költségvetési finanszírozást követően – ismét uniós források biztosítják a díjtámogatás keretét. Sajnos ez azzal is együtt jár, hogy a díjtámogatás összegét ismét nem a tárgyévben, csupán 2017 elején, az egységes támogatással egy időben fogják folyósítani a termelőknek. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak számítaniuk kell arra, hogy a biztosítási díj őszi befizetését követően fél évig előfinanszírozniuk kell az akár több tízmilliós támogatási összeget!

Immár harmadik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatnak a gazdálkodók. A gyakran eltérő fedezeteket és kárrendezési sajátosságokat, illetve speciális kockázatokat és nyújtó ajánlatok közti eligazodásban egyre nagyobb szerepet kapnak az optimális ár-érték arányú döntést segítő, a biztosítóktól független alkuszok.

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)
A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg közel 90 teljes jogú, illetve pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.

A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Varga Péter
Target Communications
Tel.: +3630 328 7186
e-mail: varga@targetcom.hu