Sem az uniós kártya, sem a bankkártya nem váltja ki az utasbiztosítást!

Akár ötszörös eltérések is lehetnek két utasbiztosítás térítési limitjei között Az iskolai vakáció kezdetét követően ismét százezrek kelnek útra, hogy szabadságukat, vagy annak egy részét külföldön töltsék. A kiutazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról: egy részük ezt a lépést szándékosan mulasztja el arra hivatkozva, hogy a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítása, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincsen szüksége további fedezetre. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az utazási főszezon előtt arra figyelmeztet, hogy ezek az eszközök messze nem képesek arra, hogy teljes körű biztonságot nyújtsanak.

Közzététel dátuma:

Akár ötszörös eltérések is lehetnek két utasbiztosítás térítési limitjei között

Az iskolai vakáció kezdetét követően ismét százezrek kelnek útra, hogy szabadságukat, vagy annak egy részét külföldön töltsék. A kiutazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról: egy részük ezt a lépést szándékosan mulasztja el arra hivatkozva, hogy a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítása, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincsen szüksége további fedezetre. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az utazási főszezon előtt arra figyelmeztet, hogy ezek az eszközök messze nem képesek arra, hogy teljes körű biztonságot nyújtsanak.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Évente már mintegy félmillió magyar állampolgár számára állítják ki az uniós országokban alapvető orvosi ellátásokra feljogosító Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ez a rendkívül hasznos kártya minden EU-s országban az ott lakókkal azonos társadalombiztosítási ellátásra jogosítja tulajdonosát. Egy utasbiztosítással szemben azonban számos hiányossága van:

 • Számos országban az állampolgárok is önrészt fizetnek az ellátásért. Komolyabb sérülés vagy betegség esetén egy 10-20 százalékos önrész kifizetése könnyen elérheti az ezer eurós nagyságrendet is.
 • Az igazolást csak állami szolgáltatók fogadják el. Számos nyaralóhelyen azonban csak privát ellátás érhető el. Ugyanakkor egy nagyvárosban is előfordulhat, hogy magánmentő érkezik, amelynek több száz eurós ellátási díja van. A magánszolgáltatók díjának gyakran csak egy részét téríti az EU-s kártya, és ilyen esetekben is meg kell előlegezni a költségeket.
 • Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban, illetve részben Finnországban az állami szolgáltatók esetében is visszatérítéses rendszer működik, vagyis mind az ellátás, mind a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.
 • A kártya értelemszerűen csakis az egészségügyi ellátásra terjed ki, ezért az olyan kapcsolódó kiadások, mint a poggyászkár, az utastársak elszállításának, a tolmácsnak, a hozzátartozók értesítésének és odautazásának, valamint a hazautazásnak a szervezése és költségei mind a balesetet szenvedett utast terhelik.

Bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítás

A magasabb szintű bankkártyák többségéhez kapcsolódik utasbiztosítási szolgáltatás is. Ezek a biztosítások valóban érvényesek, legtöbbször komoly biztosító áll mögöttük.

 • Ugyanakkor ezek többségében mind a szolgáltatási kör, mind a kártérítési összegek felső határa igen limitált.
 • A szolgáltatás gyakran egyedi feltételekhez kötött (pl. utazási szándék előre jelzése a biztosító felé vagy az érvényesség feltétele lehet az is, hogy a kártyát már előzetesen használják az adott országban.)

Ezért fontos, hogy főleg nagyobb utazások előtt nézzük át a bankkártya-biztosítás feltételeit, és szükség esetén kiegészítő biztosítással szélesítsük az általuk nyújtott védelmet.

Az utasbiztosítások korántsem egyformák

A hazai piacon jelenleg 15 biztosító kínál utasbiztosítási termékeket, számtalan variációban és kiegészítő szolgáltatással. A megfelelő utasbiztosítás kiválasztása során tehát mindenképp célszerű összehasonlítani az elérhető lehetőségeket.

 • Egy vagy néhány napos, közeli országokat célzó utazáskor elegendő lehet az egyszerű, olcsóbb utasbiztosítást megkötni, hosszabb utazás, illetve Európán kívüli célpont esetén érdemes megfontolni a magasabb limitű, összetettebb szolgáltatásokat is tartalmazó módozatok kiválasztását
 • Célszerű főként a betegség, baleset és poggyászkár esetében megvizsgálni a térítési limiteket, amelyek között egyes módozatok esetében akár három-ötszörös eltérés is lehet
 • Figyeljünk a kizárásokra is! Általában nem biztosítható az a betegség, amely már az utazás előtt fennállt. Emellett még mindig probléma, hogy a terhességgel kapcsolatban előálló problémákat sem fedezi minden utasbiztosítás
 • Számos sport esetében (búvárkodás, hegymászás, rafting) kell ma is kiegészítő biztosítást kötni, amennyiben az alap utasbiztosítás feltételei ezeket a sportokat extrém sportként kizárják a fedezeti körből
 • poggyászbiztosítási feltételekben is feltétlenül meg kell vizsgálni, hogy azok milyen feltételekkel terjednek ki nagyobb értékű tárgyakra (tablet, laptop, fényképezőgép, ékszer, különböző sporteszközök), illetve a készpénzre.

Az utasbiztosítások feltételei között fennálló jelentős eltérések miatt a szerződéskötés előtt mindenképpen célszerű több biztosító többféle ajánlatait is összehasonlítani – hívja fel a figyelmet ……………., a FBAMSZ……………….. – Ma már a biztosítási alkuszoknak köszönhetően számos összehasonlító felületen percek alatt elvégezhetjük ezt a feladatot, a felelős döntés nyomán pedig biztosíthatjuk, hogy a nyári vakáció valóban a kockázatok minimalizálása mellett teljen.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)

A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg közel 90 teljes jogú, illetve pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.

A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Varga Péter

Target Communications

Tel.: +3630 328 7186

e-mail: varga@targetcom.hu